Kastriraj, ne filozofiraj! Jer napuštene životinje ne padaju s neba

300 173 Općina Tribunj

Udruga Prijatelji životinja već 20. godinu zaredom educira o odgovornoj skrbi za pse i mačke, a ovogodišnje zaštitno lice kampanje “Obitelj na more, a pas na ulicu?!” je Tarik Filipović, omiljeno lice s televizijskih ekrana.

Pred objektivom fotografa Domagoja Kunića, koji je i sam udomio kujicu spašenu iz potresa, poznati glumac i televizijski voditelj pozirao je s Melindom i Smokijem, neodoljivim psima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Porukom na vizualima: „Kastriraj, ne filozofiraj! Jer napuštene životinje ne padaju s neba.” ukazuje na važnost kastracije u sprječavanju napuštanja neželjenih štenaca i mačića.

Tarik je podsjetio da se napuštene životinje ne napuštaju same, već je riječ o bezobzirnom ponašanju pojedinaca, što često završava tragično: „Strašno mi je da još uvijek postoje ljudi koji, osobito prije godišnjih odmora, životinje bacaju na ulicu, u šumu ili ih čak utapaju. Apeliram na sve koji skrbe o kućnim ljubimcima da ih kastriraju i ne napuštaju. Zaista je teško naći dom samo za jednog štenca ili mačića, a kamoli svake godine više puta tražiti rješenje za nove životinje koje dolaze na svijet.”

To potvrđuje i dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja: „Psi i mačke su visokoreproduktivne vrste čiji se broj može udeseterostručiti u samo nekoliko godina. Kastracija je nužan alat u borbi protiv njihova napuštanja posebno uzevši u obzir da su skloništa prepuna, a trošak zbrinjavanja životinja iznimno velik. U usporedbi s ostalim europskim zemljama, Hrvatska stoji loše kada se radi o broju obavljenih kastracija, a to se i odražava u velikom broju neželjenih pasa i mačaka.”

Zakon o zaštiti životinja propisuje obavezu kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca, što se za pse i mačke najbolje provodi upravo kastracijom. Kastracijom se izravno pomaže životinjama i njome se mogu spriječiti određene bolesti, posebno u starosti. Kastracija, odnosno trajna sterilizacija, ujedno je jedini učinkovit način smanjenja broja napuštenih i/ili zlostavljanih životinja čime se smanjuju i financijski izdaci koje lokalne zajednice trebaju izdvajati za zbrinjavanje odbačenih životinja.

Napuštanje životinja može se spriječiti mjerama koje već provode mnogi gradovi i općine: propisivanje trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja skrbničkih pasa i mačaka, uz mogućnost izuzetaka koji se evidentiraju; financiranje i subvencioniranje kastracije skrbničkih pasa i mačaka; organiziranje hranilišta za mačke u suradnji s udrugama; financiranje programa kastracije slobodnoživućih mačaka prema metodi „Uhvati-Kastriraj-Vrati”; promocija kastracije i mjera vezanih za kontrolu razmnožavanja životinja preko letaka priloženih uz uplatnice komunalne naknade, plakata, lokalnih medija i na druge načine; organiziranje i financiranje programa edukacije o prednosti i nužnosti kastracije.

Općina Tribunj je u listopadu 2020. godine započela s provođenjem aktivnosti radi podizanja svijesti stanovništva, a osobito mladih, o zaštiti životinja i o važnosti i dobrobitima trajne sterilizacije te udomljavanja životinja i odgovornog skrbništva i to promoviranjem zajedničkih kampanja Prijatelja životinja i Mreže za zaštitu životinja pod nazivom “Ljubav na prvu pronađi u skloništu” i “Psi i mačke ne znaju zbrajati, ali znaju množiti se”.

U sklopu navedene aktivnosti u službenim prostorijama Općine Tribunj postavljeni su plakati koji pozivaju na udomljavanje kućnih ljubimaca iz skloništa umjesto njihove kupnje te na kastraciju mačaka i pasa.

Također su tiskani i letci koji upozoravaju na zakonsku obvezu kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca, kao i na zakonske obveze skrbnika pasa koji se dijele mještanima Općine Tribunj te dostavljaju svake godine zajedno s uplatnicama za komunalnu naknadu. Slične aktivnosti planirane su i u razdoblju koje slijedi.

Nadalje, Općina Tribunj je u srpnju 2021. godine započela s akcijom financiranja kastracije mačaka u vlasništvu građana s prebivalištem na području Općine Tribunj u sklopu koje je do konca lipnja 2022. godine kastrirano više od 50 jedinki.

PRISTUPAČNOST