Međunarodni dan kastracije slobodnoživućih mačaka – 27. svibnja 2023.

300 173 Općina Tribunj

Dana 27. svibnja 2023. godine obilježava se Međunarodni dan kastracije slobodnoživućih mačaka te ovim putem još jednom obavještavamo mještane da je Općina Tribunj i ove godine nastavila s akcijom financiranja troškova kastracije mačaka na području općine Tribunj, s ciljem podizanja svijesti o važnosti kastracije kao jednom od najpovoljnijih i najučinkovitijih načina sprječavanja nastanka neželjenih mačaka.

Prekomjerno neželjeno razmnožavanje glavni je uzrok napuštanja životinja, koje završavaju u prepunjenim skloništima ili pate ostavljene bolesne, gladne, žedne, otrovane, ugušene, utopljene, ranjene, pregažene… Tijekom sedam godina samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića, što stvara golem pritisak na skloništa, lokalne zajednice i udruge za zaštitu životinja.

U Hrvatskoj je na tisuće napuštenih životinja i skloništa su prepuna napuštenih životinja. Bez kastracije, ne može se zaustaviti njihov stalni priljev. Kastracija ujedno pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja i olakšava im suživot s ljudima. Stoga veterinari taj, danas već rutinski, zahvat smatraju važnim dijelom odgovornog skrbništva te se preporučuje kastracija životinja prije prvog tjeranja.

„Vrlo je okrutno trudne životinje izbaciti na cestu. One se ne mogu snaći, a udruge i volonteri su krcati životinjama i ne znaju gdje će s njima. Kastracija učinkovito utječe na rješavanje uzroka problema i sprječava patnju i smrt životinja. Lokalne zajednice koje (su)financiraju kastraciju skrbničkih pasa i mačaka imaju manji broj napuštenih životinja, a time i značajne uštede u proračunu”, kaže dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja.

Proučite brošuru „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka” i što je najvažnije od svega – ne napuštajte svoje kućne ljubimce, umjesto kupovine uvijek se odlučite za udomljenje te životinje kastrirajte budući da svojim odgovornim ponašanjem pridonosite dobrobiti i životinja i ljudi.

Dokumenti

PRISTUPAČNOST