Mjesnom poduzeću dodijeljena potpora od 528.290,00 kn za šetnicu Zamalin-Sovlje

300 173 Općina Tribunj

Potvrđeno je! Danas smo od Uprave ribarstva primili konačnu Odluku o dodjeli sredstava u okviru Mjere III.3. “Provedba strategija lokalnog razvoja  – operacije koje podupiru FLAG-ovi” za programsko razdoblje 2014.-2020. kojom je za projektu “Izgradnja rekreacijsko poučne staze Zamalin Sovlje – 1. faza” odobren maksimalni iznos potpore od 528.290,00 kuna iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo, od čega je doprinos EU sredstava 85% odnosno 449.046,50 kuna, a doprinos Republike Hrvatske 15% što iznosi 79.243,50 kuna.

Projekt “Izgradnja rekreacijsko poučne staze Zamalin Sovlje – 1. faza” prijavili smo u lipnju 2020. godine na mjeru 2.1.1. Razvoj društveno kulturnog sadržaja povezanog sa lokalnom ribarskom i pomorskom baštinom LAGUR-a “Galeb”. Cilj projekta bio nam je obalnom rekreacijsko – poučnom stazom duljine 1600 metara promovirati ribarsko nasljeđe i običaje te ujedno povezati Tribunj s uvalom Sovlja, poznatoj po dugogodišnjoj tradicionalnoj brodogradnji.

Komunalna oprema na šetnici nosi cijeli projekt jer svojim izgledom i obradom prezentira značaj lokalnog ribarstva za Tribunj. U sklopu projekta duž staze postavljeno je:

  • 11 klupa od prirodnog materijala koje sadrže gravuru stihova narodnih pjesama o Tribunju,
  • 4 putokaza u obliku ribarske igle (jagle) koji pokazuju na otoke u tribunjskom arhipelagu (Logorun, Lukovnjak i Sovjak), tribunjske znamenitosti (centar, stari kameni most, crkva Sv. Nikole na istoimenom brdu), prirodne i povijesne znamenitosti u županiji (NP Kornati, NP Krka i šibenske tvrđave) te mjesta u Tribunju povezana s ribom i ribarstvom (brodogradilište u Sovlji, ribarska luka i veletržnica ribe),
  • 9 koševa za otpatke s ugraviranim ribama koje se izlovljavaju na ovom području,
  • dalekozor na vidikovcu s kojeg se može promatrati ribarske brodove u trenutku isplovljavanja odnosno uplovljavanja u tribunjsku luku,
  • 11 info-edukativnih ploča koje pružaju pisane i digitalne informacije o ribarskoj baštini tribunjskog kraja.

Dok čekamo na podnošenje Zahtjeva za isplatu sredstava paralelno planiramo prijavu na nove mjere kako bi povukli još bespovratnih sredstava iz Europske unije i uložili ih u završnu obradu gornjeg sloja staze te osvjetljavanje iste cijelom dužinom.

PRISTUPAČNOST