Puštena u rad mreža besplatnog interneta za javne površine WiFi4EU

300 124 Općina Tribunj

 

Od 1. svibnja 2020. puštena je u rad mreža besplatnog interneta na javnim površinama Općine Tribunj čija realizacija se u stopostotnom iznosu financira sredstvima Europske unije.

Naime, Općina Tribunj dobila je u prvom pozivu Europske komisije vaučer za realizaciju besplatnog Wi-Fi interneta na javnim površinama vrijedan 15.000 eura.

Cilj projekta WiFi4EU je omogućiti besplatan pristup internetu na javnim mjestima diljem Europe. Želi se omogućiti svakome, bez obzira na to gdje živi ili koliko zarađuje besplatan pristup brzom internetu. Zahvaljujući programu WiFi4EU lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će se brz pristup internetu u glavnim središtima javnog života diljem EU-a: na trgovima, u parkovima, knjižnicama, javnim zgradama itd. Javne uprave i ostala tijela koja pružaju javne usluge moći će promicati lokalne digitalne usluge: e-vladu, e-zdravstvo i e-turizam.

Na području Općine Tribunj instalirano je ukupno 10 uređaja za besplatni internet na pet javnih lokacija i to:

  • Plaža Zamalin
  • Plaža Sovlje
  • Plaža Bristak
  • Centralni parking
  • Trg Pijaca

Zajamčena minimalna brzina internet signala sustava WiFi4EU iznosi 20 mbps.

Na natječaj se prijavilo više od 13 tisuća europskih gradova i općina, a njih 2800, među kojima i Općina Tribunj, dobilo je vaučer u prvom krugu.

PRISTUPAČNOST