Svjetski je dan kastracije pasa i mačaka

300 173 Općina Tribunj

Dan 22. veljače 2022. obilježava se kao Svjetski dan kastracije pasa i mačaka te tim povodom želimo još jednom pozvati naše mještane da Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Tribunj podnesu zahtjev za odobrenje financiranja kastracije mačaka te tim činom pokažu odgovornost prema svojim kućnim ljubimcima budući da je kastracija najpovoljniji i najučinkovitiji način sprječavanja nastanka neželjenih pasa i mačaka.

Naime, prekomjerno neželjeno razmnožavanje pasa i mačaka glavni je uzrok napuštanja životinja, koje završavaju u prepunjenim skloništima ili pate ostavljene bolesne, gladne, žedne, otrovane, ugušene, utopljene, ranjene, pregažene… Tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića, što stvara golem pritisak na skloništa, lokalne zajednice i udruge za zaštitu životinja.

U Hrvatskoj je na tisuće napuštenih životinja i skloništa su prepuna štenaca i mačića. Bez kastracije, ne može se zaustaviti njihov stalni priljev. Kastracija ujedno pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja i olakšava im suživot s ljudima. Stoga veterinari taj, danas već rutinski, zahvat smatraju važnim dijelom odgovornog skrbništva te se preporučuje kastracija životinja prije prvog tjeranja.

„Vrlo je okrutno trudne životinje izbaciti na cestu. One se ne mogu snaći, a udruge i volonteri su krcati životinjama i ne znaju gdje će s njima. Kastracija učinkovito utječe na rješavanje uzroka problema i sprječava patnju i smrt životinja. Lokalne zajednice koje (su)financiraju kastraciju skrbničkih pasa i mačaka imaju manji broj napuštenih životinja, a time i značajne uštede u proračunu”, kaže dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja.

 

Obilježavanje Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka započelo 1995. godine kao događanje koje je pokrenula holivudska glumica Doris Day sa svojom organizacijom Doris Day Animal League. Odonda se svake godine posljednjeg utorka u veljači u više od 70 zemalja svijeta ukazuje na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja, spriječilo prenošenje mnogih bolesti i općenito poboljšalo njihovo zdravlje.

Proučite brošuru „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka” u digitalnom obliku https://prijatelji-zivotinja.hr/data/file_15554.pdf, te pogledajte informativan video  video o kastraciji

I što je najvažnije od svega – ne napuštajte svoje kućne ljubimce, umjesto kupovine uvijek se odlučite za udomljenje psa ili mačke te ih kastrirajte budući da svojim odgovornim ponašanjem pridonosite dobrobiti i životinja i ljudi.

Dokumenti

PRISTUPAČNOST